Het verhaal achter de Basiliek van het Heilig Bloed in Brugge

03-07-2024
Heilig Bloed te Brugge
Heilig Bloed te Brugge

De basiliek van het Heilig Bloed in Brugge is waarschijnlijk de plek die het meest tot de verbeelding spreekt. Dit kleine maar indrukwekkende religieuze gebouw trekt elk jaar veel toeristen vanwege de rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. De basiliek herbergt een van de belangrijkste relikwieën van het christendom: een doek die het bloed van Jezus Christus zou bevatten

De legende van de Basiliek van het Heilig Bloed

Volgens de overlevering werd de relikwie in de 12e eeuw naar Brugge gebracht door Diederik van de Elzas, graaf van Vlaanderen.

De relikwie die naar Brugge werd gebracht door Diederick van den Elzas heeft een groot deel van de werkelijkheid. Hoewel mensen denken dat dit het bloed van iedereen kan zijn, is het historisch correct dat het bloed van Jezus Christus op dat moment inderdaad in Constantinopel was. Het bloed werd opgevangen door Jozef van Arimathea toen Jezus aan het kruis hing. Toen het bloed in Brugge aankwam, was iedereen zeker onder de indruk van de relikwie. De relikwie wordt nog steeds veilig bewaard in de basiliek en is door het Vaticaan erkend als relikwie nummer één.

De bouw van de basiliek

De basiliek bestaat uit twee kapellen. De onderste kapel, gewijd aan Sint-Basilius, werd gebouwd in Romaanse stijl en voltooid rond 1157. Deze donkere en sobere kapel staat in schril contrast met de rijk versierde bovenkapel. De bovenkapel, waar de relikwieën worden bewaard, werd in de 16e eeuw verbouwd in gotische stijl en bevat prachtige glas-in-loodramen en muurschilderingen.

De processie van het Heilig Bloed

Een van de meest opmerkelijke evenementen die met de basiliek verbonden zijn, is de jaarlijkse Heilig-Bloedprocessie, die sinds de 13e eeuw elk jaar op Hemelvaartsdag plaatsvindt. Tijdens deze processie wordt de relikwie door de straten van Brugge gedragen, vergezeld door honderden deelnemers in middeleeuwse kledij. Deze traditie trekt duizenden pelgrims en toeristen van over de hele wereld. Het hoogtepunt van het jaar in Brugge.

Hoe kom je er

De basiliek staat op de zuidwestelijke hoek van het Burgplein, naast het stadhuis en op loopafstand van alle centrale bezienswaardigheden.

Bezoek de Basiliek samen met onze gidsen en raak onder de indruk zoals we allemaal nog steeds doen. Het bezoek aan de basiliek maakt deel uit van onze privé kerkenrondleiding.