Belfort van Brugge

03-07-2024

Belfort Brugge: Is het de klim waard?

De Belforttoren is de trots van Brugge. Deze middeleeuwse klokkentoren is een van de symbolen van de stad, maar wat kun je verwachten bij een bezoek aan het Belfort van Brugge, is het uitzicht vanaf de top echt zo indrukwekkend en is het je tijd en geld waard? Ontdek het!

Hoe hoog is de Belforttoren in Brugge?

De Belforttoren in Brugge steekt majestueus boven de stad uit, maar hoe hoog is deze historische toren eigenlijk? Met zijn indrukwekkende hoogte van 83 meter en 366 treden is de Belforttoren een architecturaal hoogstandje dat al eeuwenlang de Brugse skyline siert.

Belfort van Brugge - Een beetje geschiedenis

Belforttorens stonden in de middeleeuwen symbool voor de macht en rijkdom van de steden. Het was een manier om de welvaart en de macht van de stad te tonen aan de graaf. De Belforttoren is het belangrijkste gebouw op de Grote Markt, het commerciële hart van Brugge.

De Belforttoren werd gebouwd in 1250 maar had vele gezichten. Begonnen in 1250 met één verdieping evolueerde het naar vier verdiepingen in de 15e eeuw.

Helaas brandde één verdieping af in de 17e eeuw. De Belforttoren die je vandaag de dag ziet is dus de 17e-eeuwse versie.

De Belforttoren is een van de oudste civiele gebouwen in de gotische architectuur. Samen met de andere 55 Belforttorens in België en Frankrijk zijn ze sinds 1999 Unesco erfgoed.

De Belforttoren bezoeken

Het Belfort biedt veel goede redenen voor een bezoek: geschiedenis, prachtig uitzicht, een verbazingwekkend uurwerkmechanisme en een klokkentoren met 47 klokken.

Het Belfort van Brugge beklimmen

Het belfort van Brugge beklimmen is een onvergetelijke ervaring die je meeneemt naar de hoogten van de geschiedenis en verbluffende vergezichten. Gelegen in het hart van deze betoverende Belgische stad, biedt het belfort de mogelijkheid om letterlijk boven de daken uit te stijgen en de adembenemende panorama's te bewonderen die zich uitstrekken over de middeleeuwse straten en grachten.

Luister naar de beiaard

Bovenop hebben we de beiaard, een muziekinstrument en een groep klokken. De beiaard in Brugge heeft 47 klokken en wordt bespeeld door een beiaardier. De beiaard lijkt op een piano maar dan met houten stokken.

Brugge heeft drie officiële beiaardiers die in de zomer elke 10 dagen 's avonds een beiaardconcert geven op de Grote Markt. De Belforttoren van Brugge heeft de grootste beiaard van zijn soort in Frankrijk en België.

Leuk weetje over het Belfort van Brugge

Als mensen goed naar de Belforttoren kijken, zien ze dat de toren niet meer recht is. Hij leunt een meter naar links als je naar de voorkant van de toren kijkt.

De reden hiervoor is eenvoudig. De stad Brugge is gebouwd op een zandheuvel waardoor de grond niet 100% stabiel is. Bouwers in de 13e eeuw gebruikten zelfs koeienhuiden om de grond stabieler te maken.

Praktische info

De Belforttoren kan elke dag van 9 tot 19 uur worden bezocht en kost 15€. Een gemiddelde conditie om de toren te beklimmen wordt aanbevolen. Er zijn minstens 20 verdiepingen te beklimmen.

De Belforttoren is het belangrijkste gebouw op de Grote Markt, het commerciële hart van Brugge. Meer informatie over de Markt vind je hier:

Krijg meer informatie over de geschiedenis en de gewoonten rond Brugge in onze privé geschiedenis tour. Het thema van de Belforttoren maakt deel uit van onze rondleiding samen met de andere bezienswaardigheden in het stadscentrum. Voor meer informatie klik op de knop hieronder