Madonna van Michelangelo

03-07-2024

Het beeld van Madonna met kind: Een must in Brugge

Brugge is een stad vol geschiedenis en prachtige architectuur en heeft veel verborgen schatten die wachten om ontdekt te worden. Een van deze juweeltjes is het standbeeld van Madonna en Kind, een iconisch kunstwerk dat je absoluut moet zien tijdens je bezoek aan deze betoverende stad.

Geschiedenis van het standbeeld

Het beeld van Madonna met Kind, ook bekend als de Brugse Madonna, werd in 1504 gemaakt door Michelangelo. Het werd gekocht door de rijke koopman Jan en Alexander van Moeskroen en naar Brugge gebracht, waar het sindsdien een prominente plaats inneemt in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Het Brugse beeld van Madonna met kind werd twee keer uit België gehaald. De eerste keer was in 1794 door de Franse bezetters, die het meenamen naar Parijs. Na de nederlaag van Napoleon keerde het terug op 3 januari 1816. De tweede keer was tijdens de terugtrekking van de Duitse troepen in 1944. Het werd door de Duitsers meegenomen in de nacht van 6 op 7 september, vermomd in een matras, samen met 10 schilderijen uit de kerk in een vrachtwagen met het embleem van het Rode Kruis. In 1945 werd alles teruggevonden in een zoutmijn in Altaussee, Oostenrijk.

Een uniek werk van Michelangelo

De Madonna met kind is bijzonder omdat het een van de weinige werken van Michelangelo is die Italië tijdens zijn leven verliet. Het beeldhouwwerk toont de Madonna met een serene, maar krachtige blik terwijl ze het Christuskind op haar schoot houdt. Dit kunstwerk illustreert Michelangelo's meesterschap over marmer en zijn vermogen om diepe emoties en spiritualiteit over te brengen.

Waar kan ik de Madonna met Kind zien?

Een bezoek aan Brugge is niet compleet zonder een stop bij de Madonna met Kind. Dit prachtige kunstwerk van Michelangelo geeft een bijzonder inzicht in de kunst en geschiedenis van de stad en maakt een blijvende indruk op elke bezoeker. Of je nu van kunst houdt of geïnteresseerd bent in de rijke cultuur van Brugge, de Madonna met Kind mag je niet missen.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk, waar het beeld staat, is een van de oudste en meest indrukwekkende gebouwen van Brugge. Met zijn hoge toren, een van de hoogste bakstenen torens ter wereld, vormt de kerk een prachtig decor voor dit prachtige kunstwerk. Bezoekers kunnen niet alleen genieten van de Madonna met kind, maar ook van andere kunstwerken, historische schatten en de serene sfeer van de kerk.

Krijg meer informatie over de geschiedenis en de gewoonten rond Brugge in onze geschiedenisrondleiding en privé kerkenrondleiding.

Bezoek Brugge met een deskundige gids

Brugge bezoeken met een ervaren gids kan je ervaring verrijken en je helpen het meeste uit je verblijf te halen. Boek een privérondleiding in Brugge en ontdek alle bezienswaardigheden zoals de Madonna met het Kind en andere verborgen juweeltjes.