Ontdek de Brugse kerken: Historische en architecturale wonderen

03-07-2024
Sint-Salvators kathedraal Brugge
Sint-Salvators kathedraal Brugge

Brugge is de thuisbasis van prachtige kerken met een rijke geschiedenis. Van de imposante Onze-Lieve-Vrouwekerk tot de verborgen kapelletjes, elke kerk vertelt een uniek verhaal en nodigt uit tot bewondering. Ontdek het religieuze erfgoed van Brugge tijdens een betoverende reis door deze historische stad.

De kerken van Brugge

Omdat Brugge een zeer katholieke stad is, vind je veel kerken in het stadscentrum. Deze kerken zijn een belangrijk onderdeel van de stad en weerspiegelen het rijke religieuze erfgoed en de culturele identiteit.

Hoeveel kerken heeft Brugge?

Brugge is gezegend met een groot aantal kerken, variërend van grote kathedralen tot kleine kapelletjes. In totaal zijn er 17 kerken verspreid over de stad.

Welke kerken zijn er in Brugge?

In Brugge vind je verschillende kerken die een bezoek waard zijn. In onze Private churches tour bezoeken we de meest indrukwekkende kerken. Tijdens deze tour leer je meer over de religieuze architectuur, geschiedenis en kunst die in deze kerken aanwezig is.

Onze kerken die we bezoeken zijn: De Sint-Jacobskerk, de Sint-Annakerk, de Basiliek van het Heilig Bloed, de Sint-Verlosserkathedraal en natuurlijk het hoogtepunt van alle kerken in Brugge; de Onze-Lieve-Vrouwekerk met de Madonna en het Kind van Michelangelo.

De Sint-Jacobskerk
De Sint-Jacobskerk

De Sint-Jacobskerk

De Sint-Jacobskerk in Brugge is een verborgen juweeltje. Tijdens de middeleeuwen was het de kerk voor de elite van Brugge. Karel de Stoute, leden van de orde van het Gulden Vlies, Tomasso Portinari, Pieter Bladin, enz. De architectuur van de kerk is bijzonder. Het is een kerk met een vieringtoren. In de kerk vinden we unieke kunst die helemaal niet voorkomt in de toeristische gidsen.

De kerk van Sint-Anna
De kerk van Sint-Anna

De kerk van Sint-Anna

De Sint-Anne kerk in Brugge is zeker ook een verborgen juweeltje. Van buiten ziet het eruit als een eenvoudige kerk, maar de binnenkant zal je versteld doen staan. Prachtige barokke lambriseringen en de grootste muurschildering van Brugge bij de ingang zijn de hoogtepunten in de kerk. De kerk werd voornamelijk gefinancierd door de gilden. Hierin zie je alle wapenschilden in het glas-in-lood.

De Basiliek van het Heilig Bloed
De Basiliek van het Heilig Bloed

De Basiliek van het Heilig Bloed

De Basiliek van het Heilig Bloed in Brugge is waarschijnlijk de plek die het meest tot je verbeelding spreekt. De relikwie die naar Brugge werd gebracht door de graaf van Vlaanderen; Diederick van den Elzas heeft een groot deel van de werkelijkheid. Hoewel mensen denken dat dit het bloed van iedereen kan zijn, is het historisch correct dat het bloed van Jezus Christus op dat moment inderdaad in Constantinopel was. In deze kerk ontdek je het echte relikwie.

Onze-Lieve-Vrouwekerk
Onze-Lieve-Vrouwekerk

De Onze-Lieve-Vrouwekerk

De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge is absoluut het hoogtepunt van de rondleiding. De kerk werd gebouwd in de 14e eeuw en is het symbool van de welvaart in Brugge in de 14e eeuw. De kerk is het centrum van de geschiedenis van Brugge en heeft een zeer waardevolle kunstcollectie. De hoogtepunten in de kerk zijn de indrukwekkende 15e-eeuwse graftombes van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië. De hertog en de hertogen van Bourgondië.

En natuurlijk de slagroom op de taart. Het beeld van de Madonna met het Kind door Michelangelo. Een van de weinige kunstwonderen in Brugge.

Het bezoek aan het interieur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk is absoluut het hoogtepunt van de Private Churches tour. Geen hoogwaardiger kunst dan in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge.


De Sint-Salvators kathedraal
De Sint-Salvators kathedraal

De Sint-Salvators kathedraal

We eindigen met de religieuze trots van Brugge. De Saint-Saviour kathedraal met zijn indrukwekkende echte barokke interieur. De kerk, met zijn vele relikwieën en rijke wandtapijten, was ook in historisch opzicht belangrijk. Net als de Onze-Lieve-Vrouwekerk vonden in de kerk ook bijeenkomsten plaats van de orde van het Gulden Vlies. Qua kunst is het hoogtepunt in de kerk het beeld van Quellinus de Jonge in de orgelgalerij van de kerk.

Het is geïnspireerd op de Mozes van Michelangelo en heeft dezelfde expressieve uitstraling als het beroemde beeld. Het beeld heet de God Almachtig van Saint-Saviour en is een perfect voorbeeld van hoogbarokke kunst.

Private Kerken van Brugge tour.

Zoals je kunt lezen is de Private Kerken van Brugge tour een overweldigend overzicht van kunst, geschiedenis en belangrijke feiten van Brugge. Je kunt Brugge niet begrijpen zonder de kerken te begrijpen. Ga met ons mee op deze prachtige reis en ervaar de schoonheid van de verbazingwekkende kunst van Brugge. Bekijk onze routebeschrijving op de boekingspagina.